Een beeld van vietnam

Vietnam is een land in Azië en heet officieel de Socialistische Republiek Vietnam. Vietnam heeft ruim 93 miljoen inwoners. De oppervlakte van Vietnam is 330.957 km2 waarvan 1,3% bestaat uit water. De bevolkings­dichtheid is 279,4/km2. De officiële landstaal is Vietnamees. 9,3% van de inwoners van Vietnam is boeddhist en 6,7% is rooms-katholiek. Het grootste deel, ruim 80% heeft geen geloof.

Vietnam ligt op het schiereiland Indochina en grenst in het noorden aan China, in het zuidoosten aan Cambodja en in het noordwesten aan Laos. Vietnam heeft een hele lange kustlijn met in het noorden de Golf van Tonkin, in het zuiden de Zuid Chinese zee en het grenst ook nog een stukje aan de Golf van Thailand.

 

De hoofdstad van Vietnam is Hanoi en heeft ong. 2,9 miljoen inwoners. Hanoi is de één na grootste stad van Vietnam. De grootste stad is Ho Chi Minhstad met ong. 6,4 miljoen inwoners. Deze stad is bij ons beter bekend onder haar vorige naam Saigon.

Geschiedenis

China heeft Vietnam meer dan duizend jaar overheerst. In de tiende eeuw werd Vietnam onafhankelijk. In de negen­tiende eeuw kolonialiseerde Frankrijk zowel Vietnam als de buurlanden Laos en Cambodja. Na de Eerste Indochinese Oorlog (1946-1954) verliet Frankrijk de kolonie. Vietnam werd opgedeeld in een communistisch noordelijk deel en een anticommunistisch zuidelijk deel. De twee delen vochten door in de Tweede Indochinese Oorlog (Vietnamoorlog 1957-1975). Het communistische noordelijke deel won en de twee delen werden in 1976 herenigd. Sinds deze hereniging is Vietnam een socialistische volksrepubliek. De Communistische Partij van Vietnam heeft alle macht. Het is ook de enige politieke partij die is toegestaan. Langzaamaan vinden vanaf 1986 in Vietnam politieke en economische her­vormingen plaats. Dit zorgt ervoor dat het land meer internationaal gericht is en meer bij de wereldeconomie betrokken is.

 

De vlag

De vlag is rood met een gele ster in het midden. De ster staat symbool voor het leiderschap van de Vietnamese Communistische Partij. De vijf punten van de ster staan voor de soldaten, de boeren, de arbeiders, de intellectuelen en de handelaars. Het rode veld staat voor de communistische revolutie en het bloed van het volk.

  

Geografische informatie van Vietnam

Vietnam kent veel bergen. In het noorden en het westen van het land ligt de Annamese bergketen. De hoogste berg van Vietnam ligt in het noorden en is de Fan-si-pan met 3143 meter hoogte. Het smalste stuk tussen de kust en de grens is 50 km breed, het breedste 600 km.

Er zijn opmerkelijke plateaus in de bergen. Deze staan bekend als de Centrale Hooglanden (80-490m). Ook al is het een dun­bevolkt gebied, er worden diverse gewassen verbouwd zoals koffie, thee en rubber.

De vele rivieren die er zijn, stromen van west naar oost (vanuit de bergen naar de kust) en vormen vruchtbare delta’s. Deze delta’s behoren tot de grootste rijstplantagegebieden van de wereld.

 

Klimaat

Vietnam is een langgerekt land. Hierdoor kent het drie klimaten. In het zuiden heeft Vietnam een tropisch klimaat met gemiddeld 30°C. Het noorden is subtropisch en boven de 2000 meter is er zelfs een gematigd klimaat. In de verschillende delen van het land zijn er grote verschillen. Is in de bergen de regentijd aangebroken, dan is het aan de kust droog en zonnig. Als het in de winter in de bergen in het noorden vrij koud is, is het in het zuiden lekker warm.

Vietnam ligt in de moessonzone van Zuidoost-Azië. Er valt gemiddeld tussen de 1100 en 2600 millimeter neerslag. Van mei tot en met december ligt Vietnam in de tyfoonzone.

 

 

Economie

Het merendeel van de bevolking leeft van de landbouw. Hierbij is rijst het belangrijkste gewas. De vruchtbare Mekong en Rode rivierdelta’s staan wereldwijd bekend om hun grote rijstplantages.

In Vietnam worden ook andere gewassen verbouwd zoals pinda’s, graan en bonen, maar rijst is het belangrijkste gewas. Er worden ook markt­gewassen geproduceerd als katoen, jute, koffie, thee en suikerriet. Naast rubber is vis één van de belangrijkste exportproducten van Vietnam, vooral garnalen. Hout is er voldoende. Maar toch is ontbossing door onder andere de commerciële bosbouw een steeds groter wordend probleem. Vietnam wint ook eigen delfstoffen, met name in het noorden, zoals steenkool en diverse metaalertsen. In de zuidelijke wateren zijn grote onderzeese aardoliebronnen ontdekt. Maar de middelen om deze te kunnen winnen, moeten nog ontwikkeld worden.

Doordat het land nu al decennia lang stabiel is (geen oorlogen meer) en door het nieuwe economische hervormingsprogramma Doi Moi, vindt er in het land een opmerkelijke industriële groei plaats. De belangrijkste industrieën zijn: de landbouw, de machinebouw, productie van auto’s en het maken van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden.

Ook de toeristische sector is erg in opkomst. De belangrijkste handelspartners van Vietnam zijn Singapore, Zuid-Korea en Japan.