Wat zijn de gevolgen van de vietnamoorlogen?

Je ziet het wel vaak op het journaal: ‘Oorlog’. De Vietnamoorlog was de eerste oorlog op de televisie. Hij stond ook wel bekend als die verschrikkelijke oorlog omdat hij erg wreed was. Dit was dan ook reden voor diverse betogingen rond de hele wereld. Iedereen wist namelijk via het nieuws wat er gaande was. Deze oorlog is natuurlijk vaak besproken maar wij willen weten wat de gevolgen waren.

 

Hoe de oorlog verliep.

Voor 1942 was Vietnam een kolonie van Frankrijk maar toen Frankrijk in 1940 werd bezet door Duitsland in de Tweede Wereldoorlog veranderde dit. Frankrijk werd namelijk hierdoor gedwongen om in 1942 Vietnam onder toezicht te laten van de Japanse soldaten. Duitsland had namelijk een bondgenootschap met Japan. De afspraak was dat de Japanners de Franse regering in Vietnam gewoon zo zou laten zitten, maar dat ze zich alleen zouden stationeren in Vietnam. Dit liep echter heel anders. In 1945 zette Japan de Franse regering af. Er kwam een marionettenregering die onder alleen het toezicht van Japan viel. Toen later in 1945 de Tweede Wereldoorlog was afgelopen veranderende het weer. Japan had in die oorlog verloren waardoor het een kans was voor Vietnam om onafhankelijk te worden. Ho Chi Minh leidde deze weg naar de onafhankelijkheid en werd de nieuwe leider. Ho Chi Minh was een communistische leider met veel vertrouwen van zijn volk. Toen in1946 Frankrijk Vietnam weer terug wilde veroveren was dit dan ook met veel verzet van het Vietnamese volk. Dit was het begin van de guerrillaoorlog tussen Frankrijk en Vietnam; 1946-1954.

 

Velen dachten dat Vietnam geen kans maakte tegen Frankrijk. Frankrijk, groot en machtig, Vietnam een klein boeren volk. Maar beide partijen werden gesteund. Frankrijk door onder andere Amerika en Vietnam door China en de Sovjet Unie. Amerika steunde Frankrijk omdat ze niet wilden dat Vietnam communistisch zou worden. Frankrijk was namelijk niet communistisch in tegenstelling tot Vietnam zelf. Dit is dan ook de rede dat China Vietnam steunde. China was namelijk een jaar eerder communistisch geworden en wilde graag Vietnam ook in het communistische kamp. Want de zuidgrens van China grenst aan Vietnam en er zou anders kans zijn dat de vrije economie de planeconomie zou schaden. In 1954 was er de slag bij Dien Bien Pho waar de Fransen zich wel moesten overgeven en Vietnam won deze oorlog dus (1e indochinese oorlog). Er waren ondertussen al vredesvergaderingen bezig (de Geneefse akkoorden). Alle belangrijke landen vergaderden mee en er werden vier afspraken gemaakt. 

  1. Wapenstilstand tussen Frankrijk en Vietnam.
  2. Vietnam werd tijdelijk opgesplitst in Noord en Zuid. Deze grens zou over de 17e breedtegraad komen. Noord zou communistisch zijn en Zuid zou kapitalistisch zijn.
  3. Geen van beide (noord en zuid) mochten militaire bondgenoot-schappen sluiten met andere landen of militairen van andere landen toelaten op grondgebied (ze moesten neutraal blijven).
  4. Twee jaar hierna (1956) moesten er nationale verkiezingen plaatsvinden die Vietnam weer één zou maken

Wat ze er van vonden.

Noord Vietnam: Ho Chi Minh die Noord-Vietnam zou leiden was niet blij. Hij wou één onafhankelijk land dat herenigd was. Hij stemde echter in met de voorwaarde omdat hij gedwongen werd door China en Rusland.

 

 

China: China was blij, ze had een rustige Zuidgrens en ze verwachtte dat de verkiezingen in 1956 wel zo zouden uitpakken dat het land helemaal communistisch werd.

Sovjet: De Sovjet was dezelfde mening toegedaan als China. Ze waren blij dat het communistisch was maar vooral ook blij dat ze geen militair conflict hadden met Amerika.

Amerika: Amerika stemde er mee in omdat ze vooral blij waren met het feit dat niet heel Vietnam communistisch was geworden.

Het was dus erg ongunstig voor Noord-Vietnam maar ze besloten te wachten tot de verkiezingen. Amerika was tegen deze verkiezingen en wou niet dat deze kwamen, dit omdat de bevolking massaal communistisch zou kiezen en dat zou niet goed zijn voor de reputatie en de belangen van Amerika. Amerika was dan ook van mening dat de verkiezingen in Noord-Vietnam nooit eerlijk konden verlopen. China, de Sovjet Unie en Noord-Vietnam gingen hier niet op in omdat ze geen oorlog wilde tegen Amerika. Dus kwamen de verkiezingen er nooit.

 

In 1957 kwam er een oorlog tussen Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam. De tweede indochinese oorlog. Zuid-Vietnam werd nog steeds gesteund door Amerika en het ging er heftig aan toe. Amerika wou geen nadelen voor de politiek of economie dus lieten ze bommen vallen op niet alleen Noord-Vietnam maar ook Zuid-Vietnam. Er stierven duizenden mensen. Ook hadden de Amerikanen hele grote stukken bos laten vernietigen omdat ze anders de groepen die daar vochten niet konden bestrijden. Je kunt ook wel zeggen dat dit niet allemaal volgens duidelijke principes ging bij Amerika. Dit verhaal liep zo jaren door. Tot op 27 januari 1973 inParijs akkoorden werden ondertekend. Amerika moest zich terug trekken uit Vietnam binnen 60 dagen. En dit gebeurde heel erg snel omdat het Amerikaanse Congres de geldkraan had dicht gedraaid. Noord-Vietnam mocht wel in Zuid-Vietnam blijven. In juli 1976 werden Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam herenigd.

 

De oorlog heeft nog grote (economische) gevolgen gehad voor Vietnam. Er zijn ongeveer 2.5 miljoen Vietnamesen gestorven. De chemische goedjes van de Amerikanen om de bossen te verwijderen zijn nog steeds schadelijk. En het DNA is daardoor nog steeds aangetast bij veel Vietnamesen. Het komt nog steeds regelmatig voor dat de kinderen klein geboren worden. Ook vluchtten er in de jaren 50 veel mensen van noord naar zuid en in de jaren '70 van Vietnam naar andere landen waaronder o.a. Europa. Dit heeft allemaal grote gevolgen gehad.

 

Economische ontwikkelingen gingen moeizaam. Vietnam had veel schuld aan China en de Sovjet Unie en die schuld wordt tot op de dag van vandaag nog afgelost. De handel met andere landen ging ook moeilijk. Tot aan 1994 waren er door Amerika handelsbelemmeringen ingesteld. Dit betekent dat Vietnam zich in vergelijk met India en China na de Tweede Wereldoorlog niet economisch heeft kunnen ontwikkelen. De twee oorlogen en de handelsbelemmeringen hebben Vietnam ver terug geworpen ten opzichte van de andere landen in de regio. Er was veel vernield, veel doden, veel mensen waren gevlucht en veel moest weer worden opgebouwd.

Maak jouw eigen website met JouwWeb