Hoe is de economie van vietnam geregeld?

Vietnam is een ontwikkelingsland. Dat betekent dat het land zich nog aan het ontwikkelen is. De economie in Vietnam is snel aan het groeien, waardoor het ook wel een opkomende economie wordt genoemd.

 

Landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij

Het grootste deel van de bevolking van Vietnam leeft van de landbouw. 25% van de oppervlakte van Vietnam wordt dan ook gebruikt voor de landbouw. Het belangrijkste landbouw gebied voor Vietnam ligt in de Mekongdelta en de delta van de Rode Rivier.

 

Rijst is bet belangrijkste gewas wat ze verbouwen in Vietnam. Door de liberalisering van de landbouw staat Vietnam op de tweede plaats in de wereldranglijst van rijst exporterende landen. Op ongeveer 60% van het landbouwoppervlak wordt rijst verbouwd.

 

Andere belangrijke winstgevende voedselgewassen uit Vietnam zijn: pinda’s, graan, bataten en bonen.

Belangrijke winstgevende geproduceerde gewassen uit Vietnam zijn: katoen, jute, koffie, thee en suikerriet.

Belangrijke winstgevende mariene producten uit Vietnam zijn garnalen. De visserij staat wat betreft export op de derde plaats. De belangrijkste afnemers van Vietnamese vis zijn Japan, de Verenigde Staten en de Europese Unie.

 

Mijnbouw

In het noorden van Vietnam zijn delfstoffen van groot belang. Vietnam wint grote hoeveelheden steenkool, fosfaten, mangaan, bauxiet, chromaat en andere metaalertsen. Ook zijn er grote onderzeese aardoliebronnen ontdekt in wateren in het zuiden van Vietnam. Er worden nog middelen ontwikkeld om deze grondstoffen te winnen.

                      

Industrie

Bijna 21% van de werkende bevolking in Vietnam werkt in de industriesector. Deze sector vertegenwoordigt bijna 40% van het bruto binnenlands product. De industriesector ontwikkelt zich traag en is erg afhankelijk van buitenlandse investeringen.

 

De belangrijkste industriële activiteiten zijn gericht op het noorden en rond Ho Tsji Minhstad. De belangrijkste industrieën zijn landbouwverwerking, machinebouw, autoassemblage, vervaardiging van textiel en kleding, cement, chemische meststoffen, glas en banden. Veel van deze grote en kapitaalintensieve projecten zijn gezamenlijke ondernemingen tussen buitenlandse en Vietnamese lokale regeringen.

Ook de toeristenindustrie is belangrijk voor Vietnam. In 2007 werd Vietnam namelijk door 4 miljoen toeristen bezocht.

 

Handel

Vietnam heeft de laatste jaren een steeds groter handelsoverschot. Dit komt door de sterk gestegen export. De export kreeg in 2001 een enorme impuls door een handelsakkoord met de Verenigde Staten.

Belangrijke handelspartners voor Vietnam zijn Singapore, Zuid-Korea en Japan.

 

ICT-sector

De economische- en communicatietechnologie wordt voor de economische ontwikkeling in Vietnam steeds belangrijker. De overheid steekt er dan ook veel geld in.

 

Voor multinationals in de software-industrie is Vietnam een erg aantrekkelijke markt vanwege de lage kosten. In de buitenwijken van Ho Chi Minhstad is het softwarepark Qua Trung  Software City gebouwd. Hier hebben zich veel Vietnamese, maar ook tientallen buitenlandse ondernemingen gevestigd.

De snelst groeiende sector is de telecommunicatie. Deze sector is zeer winstgevend.

 

Verkeer

In het zuiden van Vietnam is een zeer uitgebreid wegennet. Dit wegennet bestaat uit 105.000 km, waarvan 65% verhard. De populairste vervoersmiddelen zijn motoren en brommers. De auto wordt de laatste tijd steeds iets populairder. De meeste auto's worden tot nu toe gekocht door particuliere bedrijven, taxiondernemingen en overheidsinstellingen.

 

Vietnam heeft ook een spoorwegennet. Dit heeft een lengte van meer dan 3.000 km en ongeveer 260 stations. Het grootste deel van alle spoorlijnen zijn enkelsporig.

 

De binnenscheepvaart is in de Mekongdelta is van erg belangrijk voor het transporten van goederen en mensen.  Aan de Mekong en de Rode Rivier liggen meer dan 30 belangrijke binnenhavens.

Andere belangrijke havens zijn Saigon, Haiphong, Ho Tsji Minhstad en Da Nang. Saigon is de belangrijkste haven van Vietnam. De Vietnam Ocean Shipping Agency gaat over het vervoer over de zee.

 

De nationale luchtvaartmaatschappij in Vietnam is Vietnam Airlines. Ho Tsji Minhstad, Hanoi en Da Nang hebben internationale luchthavens.