Hoe is de urbanisatiegraad van vietnam in vergelijking met india, china en nederland

De urbanisatiegraad is een getal die de verhouding aangeeft tussen het aantal mensen die in de stad wonen en het aantal mensen die daarbuiten wonen, bijvoorbeeld op het platteland. Meestal wordt de urbanisatiegraad uitgedrukt in een percentage.

                         

De urbanisatiegraad wordt vaak gebruikt om de mate van verstedelijking te meten. Onder verstedelijking verstaan wij de uitbreiding van stedelijke gebieden door de groei van het aantal stadsbewoners.

 

De toename van het aantal stedelingen kan twee oorzaken hebben:

  1. Migratie --> De trek van het platteland naar de stad.
  2. Natuurlijke bevolkingsgroei --> Er wonen veel mensen in de stad, dus er worden daar ook veel kinderen geboren.

In deze paragraaf gaan we de urbanisatiegraad van Vietnam vergelijken met de urbanisatiegraad in India, China en Nederland.

 

In Vietnam woont 31% van de totale bevolking in steden. Vanouds werken veel mensen in de land-en bosbouw en visserij. Dat is de laatste jaren steeds meer aan het veranderen. Veel steden in Vietnam groeien als gevolg van de toenemende migratie, veel inwoners vertrekken namelijk van het platte-land naar de stad om werk te zoeken. Tegenwoordig werkt ongeveer een derde van de bevolking in de industrie, de bouw en de dienstensector. De stedelijke bevolking is tussen 2010 en 2015 dan ook met 3,03% toegenomen.

 

In India woont 31,3% van de totale bevolking in steden. De urbanisatiegraad van India is relatief laag, maar het urbanisatietempo is wel erg hoog. De laatste tijd trekken mensen van het platteland naar de stad omdat ze hopen daar een beter leven te vinden, maar het tegendeel bewijst zich. Doordat er zo veel mensen naar de stad verhuizen is er daar veel werkeloosheid en komen veel mensen terecht in sloppenwijken. De stedelijke bevolking van India is tussen 2010 en 2015 met 2,47% gegroeid.

 

In China woont 50,6% van de totale bevolking in steden. Sinds 1980 zijn er in totaal 300 miljoen migranten van het platteland naar de stad verhuisd. China heeft dus een hoog urbanisatietempo. Een reden hiervoor is dat er in de stad veel meer te verdienen is dan op het platteland. Ook de moderne levensstijl speelt daarbij een grote rol. De stedelijke bevolking van China is tussen 2010 en 2015 met 2,85% gegroeid.

 

In Nederland woont 83,2% van de totale bevolking in steden. De urbanisatiegraad van Nederland is dan ook erg hoog. Dit komt mede door de hoeveelheid werk in verschillende beroepssectoren in Nederland. Een andere oorzaak is de afname van ambachtelijke huisnijverheid op het platteland. Ook speelden een aantal pull-factoren van de stad een rol, zoals betere winkel- en onderwijsvoor-zieningen en meer kans op goed betaald werk. De stedelijke bevolking van Nederland is tussen 2010 en 2015 met 0,74% toegenomen. Nederland heeft dus een laag urbanisatietempo. 

 

 

Als je Vietnam vergelijkt met China, India en Nederland zie je dat Vietnam een relatief lage urbanisatiegraad heeft. Vooral in vergelijking met China en Nederland valt op dat ontwikkelde landen een hoger urbanisatiegraad hebben dan opkomende landen.

Maar als je naar het urbanisatietempo kijkt, zie je dat Vietnam het hoogste urbanisatietempo heeft. Zo concludeer ik dat opkomende landen een lager urbanisatiegraad hebben dan ontwikkelde landen, maar dat het urbaniseren in opkomende landen wel sneller gaat.

Maak jouw eigen website met JouwWeb